ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİ

Kıymetli Velilerimiz ve Saygıdeğer Eğitimcilerimiz,

Sizlerin de bildiği gibi hafızlık eğitimi uzun soluklu bir süreçtir. Bu sürecin odağında çocuklarımız olunca hepimize bir takım görevler düşmektedir. Onların motive edilmesi, desteklenmesi; içinde bulundukları yaşların özelliklerinin ve hâlet-i rûhiyelerinin bilinmesi, ona göre yaklaşım sergilenmesi konusunda anne baba ve eğitimcilerin aynı noktada buluşması ise kaçınılmazdır. Hafızlık eğitiminin "Hazırlık, Hafızlık ve Haslama (Pekiştirme)" olmak üzere üç aşaması vardır. Bu "3H" sürecinin de kendine özgü durumları, zorlukları, kolaylıkları, sorunları ve çözümleri vardır. Bu aşamalardaki küçük dokunuşlar öğrencinin başarısına, sabrına, sebatına ve hedefe vasıl olmasına etki eder. Aksine hafız adayı ya da hafızın ihmal edilmesi, aşırı derecede ihtimam gösterilerek beklentinin yükseltilmesi, gönül kırgınlığı veya zihin meşguliyetine sebep olacak davranışların sergilenmesi olursa o zaman kendisini Kur'an'a veremez, dersine yoğunlaşamaz ve eğitimini aksatmaya başlar. Derslerini aksattıkça ezberlemek gözünde büyür, gün geçtikçe de hafızlıktan uzaklaşır. Öte yandan öğrencilik hâli olarak kendine göre nedenlerle derslerini veremediğinde uygun bir üslupla yaklaşılmaz da incitilirse ya da arkadaşlarıyla mukayese edilirse tamir edilemeyecek sorunlara kapı aralanabilir. Şahsiyeti üzerinde olumsuz izleri olan bu yaklaşımlar, ileride tezahür edecek davranış problemlerine de yol açabilir. Bizler, öğrencilerimizin hafızlık sürecinde karşılaşabileceği durumlar ve çözüm yolları noktasında sizler için 'Hafızlık Sürecinde Anne Babalara ve Eğitimcilere Yol Haritası' mahiyetinde bir rehber kitap hazırladık. Bu eser "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi"ne dahil olan öğrencilerimizin; gelişim dönemleri, hafızlık öncesi ve sonrasındaki yaşadıkları süreçleri, kendileriyle olacak iletişim becerileri ve mesleki rehberlik çalışmaları noktasında önemli bir boşluğu dolduracak ve elinizin altında başvuru kitabınız olacaktır.

Kur'an-ı Kerim'i ezberleme şerefine nail olmak isteyen yavrularımıza başarılar diliyor; bu programın uygulanmasında iş birliği yaptığımız Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatına, kendilerini yetiştirmek için gece gündüz emek veren yöneticilerimize, eğitimcilerimize ve onları bu yola adayan velilerimize teşekkür ediyor, bu güzel çalışmanın faydalı olmasını temennî ediyorum.

Nazif YILMAZ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı